In gesprek met Karin Oppelland, Adviseur en Trainer Dialoog en Diversiteit & Inclusie
Tijdens de Transitie Expeditie in Zevenkamp over inclusieve zorg werd door zorg- en welzijnsprofessionals nagedacht over de vraag: Wat betekent passende zorg voor mijn organisatie? Adviseur en trainer dialoog en diversiteit en inclusie Karin Oppelland begeleidde de dialoog. Karin is een echte andersdenker op het gebied van diversiteit en inclusie in de zorg. In dit artikel deelt ze haar inzichten.
“Als we het midden kunnen versterken en de excessen vermijden, veranderen ook de geldstromen.”
Wat zijn jouw zorgen in de zorg?
“Zorg heeft een steeds negatievere klank gekregen. Het gevoel wordt gecreëerd alsof je vooral geen zorg nodig moet hebben, omdat deze niet adequaat zou kunnen worden geleverd. Dit beeld moet veranderen,” zegt Karin. Ze wijst op de disbalans tussen wie verdient aan de zorg en wie zorg verleent: “Dat zijn twee uitersten in onze maatschappij. Als we het midden kunnen versterken en de excessen vermijden, verandert niet alleen de beeldvorming, maar veranderen ook de geldstromen.”
Er moet een verandering komen in het denken over de zorg: ‘Wie verdient aan de zorg en wie geeft zorg?’
Wat doe jij anders om dit aan te pakken?
Karin zet in op de kracht van dialoog om iedereen op een lijn te krijgen: “Met de vraag ‘Wat heb je nodig?’ kun je veel bereiken. Het dwingt jezelf om te luisteren naar de ander en voorkomt sabotage. Door gesprekken te voeren met zowel het eigen team, maar vooral ook met een dwarsdoorsnede van de organisatie, ontstaat er ruimte voor vernieuwing,” legt ze uit. “Met behulp van gestructureerde gesprekken kun samen met andere sectoren waardevolle nieuwe perspectieven ophalen.”
Wat levert dit op?
“Meer gezamenlijkheid, meer plezier, meer begrip en kortere lijnen naar elkaar,” vat Karin samen. “Dit alles draagt bij aan een energieke werkomgeving met minder verzuim waarin mensen elkaar steunen en gezamenlijk werken aan vernieuwing.”
“Vertrouwen, veiligheid, openheid en nieuwsgierigheid zijn de sleutels voor verandering”
Wat kunnen andere zorgprofessionals hiervan leren?
“Ideeën creëren is makkelijk, maar draagvlak vinden kost tijd, vertrouwen en een positief inzicht.” Volgens Karin ligt de sleutel tot verandering in het eerst vinden van een gezamenlijke noemer en daarna aanspreken van ieders eigen verantwoordelijkheid in het collectief. “Met behulp van dialooggesprekken kun je ontdekken waar talenten, voorkeuren en mogelijkheden liggen. We moeten ons realiseren dat iedereen in beweging is en dat vertrouwen, veiligheid, openheid en nieuwsgierigheid de sleutels zijn voor verandering en positieve vernieuwing.”
Een uitnodiging tot luisteren en delen
Karin sluit af met een inspirerende boodschap: “Mensen hebben zoveel waardevols te delen. Als je ruimte maakt om echt te luisteren en ruimte geeft om na te denken, ontstaat er iets bijzonders.”
Transitie010 is een beweging die altijd op zoek is naar inspirerende voorbeelden van hoe het anders kan – buiten de gebaande paden, los van het systeem. Deze voorbeelden laten we zien in de rubriek ‘Het kan anders!’ Ken jij iemand die een inspiratie kan zijn binnen welzijn en zorg? Mail ons!