Verslag van Transitie Expeditie #6 met Health Transformation Community
Tijdens de slotdag van het educatieve programma Health Transformation Community – Green, mocht Transitie 010 het ochtendprogramma verzorgen voor de deelnemers. Samen gingen we op pad om te zien welke initiatieven in Rotterdam West bijdragen aan de groene en gezonde leefomgeving. Het werd een inspirerend rondje langs andersdenkers en andersdoeners die vaak ondanks het systeem bijdragen aan de nodige transities.
Rotterdam West
In West ligt ook Merwe-Vierhavens (M4H) dat ontwikkeld wordt tot innovatief woon-werkmilieu, optimaal ingericht voor de innovatieve maakindustrie en met een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs. Een kleine twintig jaar geleden was dit the red light district van Rotterdam. Nu ondergaat het gebied een grote verandering. Pioniers beginnen er creatieve bedrijven, zoals Buurman. Er starten maatschappelijke initiatieven en er wordt voorbereid op een bruisende wijk. En dat gaat niet zonder slag of stoot, er zijn verschillende belangen, wensen, dromen, tegenslagen, successen. Bij iedere locatie een bijzonder verhaal.
1. Dakpark
Het Dakpark is onderdeel van de Groene Connectie. Een wandelroute van acht kilometer die groene initiatieven letterlijk aan elkaar verbind. Dit bijzondere park bovenop de Big Shops is het resultaat van een bewonersiniatief zo’n 15 jaar geleden. Samen met de stad en projectontwikkelaars heeft de buurt het park ontworpen. Waldemar Hogerwaard en Jan Pons vertelden hier over de ontwikkeling van het havengebied en de nieuwe kansen voor groen, duurzaam en sociaal.
2. De Betrokken Spartaan
De Betrokken Spartaan is de maatschappelijke stichting van voetbalclub Sparta. Sparta Stadion ‘Het Kasteel’ ligt midden in de wijk Spangen en heeft daardoor een belangrijke wijkfunctie, vertellen projectcoördinatoren Lisa van den Boer en Thom Verhoeven. De stichting doet veel jongerenprojecten rondom sport en beweging, maar ook over omgaan met geld en iets terugdoen voor de omgeving. De aantrekkingskracht van de voetbalclub, het logo en de status, zorgen ervoor dat ze jongeren kunnen bereiken die voor andere welzijnsorganisaties niet altijd voor de hand liggen.
3. Rotterdams Weerwoord
Het Rotterdams Weerwoord is een initiatief van gemeente Rotterdam om bewoners bewust te maken van klimaatverandering en wat zij er zelf tegen kunnen doen. Op kinderboerderij De Bokkesprong vlakbij metrohalte Marconiplein staan voorbeelden van klimaatadaptieve oplossingen zoals een regenton. Daar treffen we coördinator wijkaanpak Wessel Veenman. Hij legt uit dat het Rotterdams Weerwoord wijkgericht werkt, samen met bewoners en bestaande initiatieven. Er is veel geld beschikbaar voor de klimaattransitie, maar toch schuren de plannen soms met het bestaande systeem. Zelfs binnen de gemeente geeft dat wrijving. Bijvoorbeeld als niet de juiste expertise in huis is om iets klimaatvriendelijker uit te voeren.
4. De Voedseltuin
De Voedseltuin ligt achter Keilewerf 2 en naast de Voedselbank. Dat is geen toeval. Het initiatief is opgericht om gezonder en verser voedsel te kunnen aanbieden aan de Voedselbank. Naast voedsel voor arme Rotterdammers, biedt de plek werkgelegenheid voor iedereen die behoefte heeft aan met zijn poten in de klei staan. De plek is gebouwd op puin uit de Koopgoot – over circulariteit gesproken – en is een groene oase in de betonnen omgeving. Ook deze plek is aan verandering onderhevig. Ze hebben nog vijf jaar zekerheid en daarna worden er misschien woningen gebouwd.
5. Buurman
Over veerkracht gesproken. Buurman is een houtwerkplaats en tweedehands houtgroothandel in de Schiehavenhallen. Maar meer nog helpen ze mensen en bedrijven aan de mindset om meer circulair en duurzaam te denken. Out of the box dus en iets vanuit het niets creëren. Oftewel: ‘Niet meteen iets nieuws kopen, maar lenen bij de Buurman.’ Deze mentaliteit hebben ze zelf behoorlijk nodig gehad toen Keilewerf 1 in juni van dit jaar (2023) in vlammen op ging. De gehele loods en alle materialen waren in een klap verdwenen. Volgens Liv Kooijmans heeft hun manier van denken geholpen bij het snelle opkrabbelen van het bedrijf. Dat en de hartverwarmende hoeveelheid hulp die ze kregen van ‘buurmannen’ en andere stadsgenoten. Ze zitten nu tijdelijk in de Schiehaven naast Oase en proberen er het beste van te maken. Veerkracht dus.
Health Transformation Community Green
Bij de Health Transformation Community leer je over transformatie, en draag je zelf ook bij aan de transformatie naar een groene en gezonde leefomgeving. In het programma wordt er gewerkt aan de hand van drie leerlijnen: Transformatie, Samenwerken en Persoonlijk leiderschap. Het programma is gericht op de drie thema’s Duurzaamheid, Groene beweegrijke buurt en Natuur & zorg. Een initiatief van Alles is Gezondheid.