
In februari was de eerste Transitie Expeditie van dit jaar. Met een enthousiaste en diverse groep zorg- en welzijnsprofessionals gingen we in gesprek over de vraag: Welke waarde heeft technologische innovatie voor zelfredzaamheid in de zorg?
VR/AR-technologie voor revalidatie
We zaten weer in de schoolbanken! Na een hartelijk welkom met ontbijt bij de Hogeschool Rotterdam, waarin Jan Pons de deelnemers meenam in de ontwikkelingen rondom Digizorg, deelde Bram Onneweer van Rijndam-revalidatie zijn ervaringen rondom de inzet van VR/AR-technologie voor revalidatie. Hij benadrukte hoe snel deze technologie zich ontwikkelt, maar dat we versnelde werkmethoden en pilotprojecten nodig hebben om het te kunnen implementeren. Daarnaast vraagt het van medewerkers een andere manier van werken. Het is ook belangrijk hier aandacht voor te hebben en hen tijd te gunnen om hiermee aan de slag te gaan.
“Technologische innovatie vraagt van medewerkers
een andere manier van werken”
Bram Onneweer (Rijndam Revalidatie)

Bram Onneweer (Rijndam-revalidatie) over de inzet van VR/AR-technologie
Druppelbril voor ouderen
Vervolgens wandelden de deelnemers naar Huis van de Wijk de Kip van WMO Radar. Daar vertelde Katja Smitskamp namens ConForte over het ontstaansproces van de druppelbril. Conforte is een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van zorg voor ouderen door te streven naar vernieuwing en vooruitgang. Ze vertelde over de ontwikkeling van de druppelbril voor ouderen, waarmee ze zelfstandig hun ogen kunnen druppelen. Dat ontlast partijen als het oogziekenhuis en de thuiszorg.

Katja Smitskamp over de ontwikkeling van de Druppelbril
Dilemma’s binnen een transitie
Haar verhaal sluit goed aan op dilemma’s die er zijn in een transitie, zoals dat een organisatie een probleem ervaart dat ze wil veranderen, maar de oplossing voor het probleem buiten de eigen organisatie ligt. Bijvoorbeeld bij het oogziekenhuis en de thuiszorg. De oplossing is eigenlijk niet hun verantwoordelijkheid, maar moeten het wel organiseren om hun eigen processen overeind te houden. Dit is een lastig dilemma.
Het is daarbij goed om vanuit die gezamenlijkheid naar oplossingen te kijken. ConForte maakte een klantreis om alle betrokken partijen in beeld te brengen. Daarmee kwamen ze tot inzicht dat de oplossingen ook lagen bij partners die zij voorheen niet in beeld hadden, in dit geval de apothekers. Zij zagen het als een kans.
“De samenwerking tussen verschillende betrokken
partijen was cruciaal voor het succes”
Katja Smitskamp (ConForte)
Samenwerken is cruciaal
Tegelijkertijd is deze casus een mooi voorbeeld van het overnemen van kennis en ervaring uit een andere regio, vertaald naar deze regio. Bij de implementatie van de druppelbril is gestart met het reeds uitgewerkte pad in Brabant en samen met alle betrokken partijen vertaald naar de regio Rotterdam, Capelle en Krimpen aan den IIssel. De samenwerking tussen verschillende betrokken partijen was cruciaal voor het succes van de ontwikkeling van het zorgpad. Smitskamp: “Het maakt niet uit wie er start, als je maar start met de juiste samenwerkingen. Dat maakt het proces succesvol.”
Conforte stelt: “Vernieuwing en anders werken kan alleen als we dat samen doen. En domeinoverstijgend werken is essentieel. In dit geval samen met onze ketenpartners SRZ, Rijnmond Dokters en Rijnmond Apothekers.”
Dialoogsessie over rollen binnen de transitie
De ochtend werd actief afgesloten met een dialoogsessie begeleid door Matine van Schie van Samergo en Carolien Hoogstede van De Rotterdamse Zorg. Carolien nam de deelnemers mee in wat een transitie is en wat het betekent om met een transitie aan de slag te geen. Haar verhaal was helder en richtte zich vooral op het belang om naast nieuwe dingen te bedenken ook te kijken hoe je ze kan verbinden om zo het verschil te maken.

Carolien Hoogstede (De Rotterdamse Zorg) Hoe ga je met een transitie aan de slag?
Tijdens de dialoog werd gereflecteerd op de verschillende rollen in de zorgtransitie. De vragen ‘Waar sta jij in de X-curve, wat is je voorkeursstijl en wat wordt van je gevraagd?’ leidde tot waardevolle gesprekken. Inzichtelijk werd dat in de expedities veel veranderaars zitten maar vooral veranderaars die voor iets nieuws willen gaan. Het perspectief van de verbinders, consolideerders en afbrekers wordt daarom soms onderbelicht. Eén ding werd opnieuw duidelijk: We hebben iedereen nodig, in alle rollen.


Matine van Schie (Samergo): Waar sta jij in de X-curve?
Eyeopeners voor transitie: technologische innovatie voor zelfredzaamheid in de zorg
- De technologie ontwikkelt zich snel. Versnelde werkmethoden en pilotprojecten zijn nodig om het te kunnen implementeren. Daarnaast vraag het van medewerkers een andere manier van werken. Het is ook belangrijk hier aandacht voor te hebben en hen tijd te gunnen om hiermee aan de slag te gaan.
- Het is daarbij goed om vanuit de gezamenlijkheid naar oplossingen te kijken. ConForte maakte bijvoorbeeld een klantreis om alle betrokken partijen in beeld te brengen bij de uitrol van de druppelbril voor ouderen. Daarmee kwamen ze tot inzicht dat de oplossingen dus ook lagen bij partners die zij voorheen niet in beeld hadden. Zij zagen het als een kans.
- Dit is tegelijkertijd een mooi voorbeeld van het overnemen van kennis en ervaring uit een andere regio, vertaald naar deze regio. Bij de implementatie is gestart met het uitgewerkte pad, dat met alle betrokken partijen uit de klantreis vertaald is naar de regio Rotterdam, Capelle – en Krimpen aan den IJssel. De samenwerking tussen verschillende betrokken partijen was cruciaal voor het succes van de ontwikkeling van het zorgpad. “Het maakt niet uit wie er start, als je maar start met de juiste samenwerkingen. Dat maakt het proces succesvol.”
- Het is van belang om naast nieuwe dingen te bedenken ook te kijken hoe je ze kan verbinden om zo het verschil te maken.
- Binnen een transitie zitten vaak veel veranderaars die voor iets nieuws willen gaan, de rollen van verbinders, consolideerders en afbrekers worden dan gemist. Het is belangrijk te realiseren dat iedereen nodig is, in alle rollen.
