NIEUWS

Bewoner aan zet; optimalisering van de samenwerking tussen informele en formele zorg

25/04/2023

Om de zorg toegankelijk en beschikbaar te houden zijn transities, oftewel grote veranderingen, nodig. Transitie010 organiseert expedities in Rotterdam om kennis en ervaringen te delen over transities in de zorg. De vierde Transitie Expeditie op woensdag 10 mei heeft als thema ‘Bewoner aan zet; optimalisering van de samenwerking tussen informele en formele zorg’.

Bewonersinitiatief het Hefpark

Tijdens de vierde expeditie gaan we in op het thema: Bewoner aan zet; optimalisering van de samenwerking tussen informele en formele zorg. We starten bij het plein tegenover Entrepotgebouw ‘De Vijf Werelddelen’ bij de kruising van het Handelsplein en de Rosestraat op Rotterdam-Zuid. Samen lopen we naar bewonersinitiatief het Hefpark, waar we getrakteerd worden op een lokaal ontbijt.

Inspirerende voorbeelden

Tijdens deze Transitie Expeditie ontdek je inspirerende voorbeelden van bewonersinitiatieven die een belangrijke rol spelen in de zorg en welzijn van buurtbewoners. Hoe werken zij samen met formele zorg- en welzijnspartijen en waar liggen de succesfactoren of knelpunten? Samen gaan we het gesprek aan over deze belangrijke vragen.

Programma

7.45 – 8.00 Verzamelen bij bij het plein tegenover Entrepotgebouw ‘De Vijf Werelddelen’ bij de kruising van het Handelsplein en de Rosestraat op Rotterdam-Zuid
8:00 – Ontbijt bij bewonersinitiatief Hefpark
8:45 – HefHouse: Oude prostitué-opvang achter het Hefpark waar nu Erasmus en EMI een plek hebben voor onderzoek in de wijk
9:30 – Bewonersinitiatief Sportkantine & SOL (Samen Ondernemend Leren) over hun rol in de wijk
10:30 – einde

Hefpark

Het Hefpark is een initiatief van buurtbewoners. Een park voor én door bewoners. Het Hefpark is een fijne ontmoetingsplek. Voor bewoners uit de buurt, maar ook voor ondernemers, wijkraadsleden en andere geïnteresseerden. Alle culturen, leeftijden en achtergronden komen hier samen. Iedereen is welkom.

Redefining the classroom in het HefHouse

Het HefHouse is de oude prostitué-opvang achter het Hefpark waar nu Erasmus University Rotterdam (ErasmusX) en EMI op Zuid van Hogeschool Rotterdam een plek hebben voor onderzoek in de wijk. Het project vanuit Erasmus University heet Redefining the classroom. Op deze locatie komen maatschappelijke, industriële en academische partners samen om een positieve maatschappelijke impact te creëren. Samen delen ze de ambitie om een ontmoetingsplek te creëren voor jongeren uit de buurt en studenten. Zo bouwen ze een community waar de focus ligt op sociale interactie tussen Rotterdamse jongeren en talentontwikkeling, educatie en ondernemerschap.

De Sportkantine

De Sportkantine is een bewonersinitiatief in de wijk Feijenoord in Rotterdam. De kantine is een plek met kunstenaarsateliers, een fietsenmaker en projectruimte. Doel van de bewoners is om met kunst en cultuur een positieve bijdrage te leveren aan hun wijk en de stad.

SOL (samen Ondernemend Leren)

SOL verzorgt het welzijnswerk in Feijenoord. Zij zetten zich in voor onder andere jongerenwerk en ouderen. Door hun wijkgerichte aanpak opereren zij persoonlijk en kleinschalig.

Praktische informatie

Datum: Woensdag 10 mei 2023
Tijd: 8.00 – 10.30 uur. Bij aankomst staat koffie, thee en iets te eten voor u klaar
Locatie: We starten bij het plein tegenover Entrepotgebouw ‘De Vijf Werelddelen’ bij de kruising van het Handelsplein en de Rosestraat op Rotterdam-Zuid. Parkeren kan bij parkeerplaats ‘5 werelddelen’.
Aanmelden: Reserveer een ticket via onderstaande knop

Ga mee op expeditie

Ben je betrokken bij transities in zorg en welzijn en/of wil je meer leren over de transitie van de zorg? Laat je inspireren en ga met ons mee op expeditie!