NIEUWS

Hoe betrekken zorg- en welzijnspartijen in Rotterdam-Zuid de wijk bij de benodigde transities? Verslag van de derde Transitie Expeditie.

27/02/2023

Op 16 februari wandelden we met een groep zorg- en welzijnsprofessionals door Rotterdam-Zuid voor de derde Transitie Expeditie. Inspirerende initiatieven lieten ons gepassioneerd zien hoe zij de wijk betrekken bij de benodigde transitie in zorg en welzijn.

Kocatepe moskee aan het Afrikaanderplein

We startten met een gastvrij welkom bij de Kocatepe moskee aan het Afrikaanderplein. Ondanks de zware tijd waar ze nu in zitten vanwege de aardbevingen in Turkije, stond er en uitgebreid ontbijt voor ons klaar. De moskee heeft een belangrijke buurtfunctie voor de bewoners van Zuid, waarin de ontmoeting centraal staat.

Voor de ouderen in de wijk is er altijd plaats voor samenkomst en gebed en worden ouderen geïnformeerd over gezondheid en gezonde voeding. Ook wordt er samengewerkt met SOL als welzijnsaanbieder, huisartsen en worden ouderen geholpen hun weg te vinden bij vragen of hulp. Ook voor de Moskee is de doelgroep jongeren lastig te bereiken en biedt de Moskee beperkt een ontmoetingsplaats.

Jan Galesloot van huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum Lijn 2

Tweede stop was huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum Lijn 2, waar Jan Galesloot vertelde over de wijze waarop hij de behoefte van de patiënten vertaalt naar een zorgaanbod in zijn praktijk. Een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen is het hebben van schulden. Daarom hebben ze sinds kort een POH Schulden (financieel adviseur) die patiënten helpt.

Faouzi  Chihabi van de Stadskeuken

Tot slot bezochten we de Stadskeuken en Vitaal op Zuid (EMI-HR) in De Hillevliet. De gepassioneerde Faouzi leidt jongere wijkbewoners in de Stadskeuken op tot horecamedewerkers waardoor ze nieuwe kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

EMI staat voor Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie en is een initiatief van de Hogeschool Rotterdam. HR-studenten, docenten en praktijkpartners werken hier aan complexe maatschappelijke vraagstukken die spelen in Rotterdam-Zuid.

Dave de Held van EMI op Zuid

Het was weer een succesvolle expeditie, waar duidelijk werd hoe belangrijk welzijn is voor de gezondheid van mensen. Maar ook werd weer duidelijk wat een mooie initiatieven er allemaal zijn in deze stad.

Bekijk de agenda voor komende Transitie Expedities.