Inclusieve zorg, dat betekent ook aandacht voor verschillende geloofsovertuigingen. In het IJsselland Ziekenhuis werd dit jaar (2025) voor de derde keer een iftar georganiseerd als onderdeel van de ramadan. Een maaltijd waarbij niet het verschil, maar juist de verbinding centraal staat. Hoofd financiële administratie IJsselland Ziekenhuis Adila el-Qantarali vertelt hoe het vieren van iftar bijdraagt aan verbinding en inclusie.

Hoofd financiële administratie IJsselland Ziekenhuis Adila el-Qantarali (tweede van links) tijdens de iftar
“In het IJsselland Ziekenhuis is inclusiviteit belangrijk. We zijn een ziekenhuis voor iedereen, ongeacht achtergrond, geloof of afkomst. Het ziekenhuis is een plek waar mensen samenkomen, niet alleen om te genezen, maar ook om elkaar te steunen en te versterken.
Inclusieve zorg, dat betekent ook aandacht voor verschillende geloofsovertuigingen. Zo is er jaarlijks aandacht voor de christelijke feestdagen, maar vinden we het ook belangrijk om ruimte te bieden aan de iftar. In het IJsselland Ziekenhuis werd dit jaar (2025) voor de derde keer een iftar georganiseerd als onderdeel van de ramadan. Een maaltijd waarbij niet het verschil, maar juist de verbinding centraal staat. Het is een tijd van bezinning, dankbaarheid en saamhorigheid.

Extra laag van betekenis
“In een ziekenhuis, waar zorg en medeleven centraal staan, kreeg deze traditie een extra laag van betekenis. Zorgmedewerkers, van verschillende achtergronden en geloven, kwamen samen om niet alleen de iftar te vieren, maar ook om verhalen en ervaringen te delen.”
“Uiteindelijk delen we dezelfde waarden, namelijk mededogen, rechtvaardigheid, en de wens om iets goeds te betekenen voor een ander of je nu gelovig bent of niet.”
Gevoel van verbondenheid
Wat deze avond zo krachtig maakte, was de openheid. Niet alleen moslims vierden de iftar, maar ook collega’s en bezoekers van andere geloofsovertuigingen en culturen schoven aan. Want uiteindelijk delen we dezelfde waarden, namelijk mededogen, rechtvaardigheid, en de wens om iets goeds te betekenen voor een ander of je nu gelovig bent of niet.



De kracht van verbinding
De iftar in het IJsselland Ziekenhuis was meer dan een maaltijd. Het was een herinnering dat zorg niet alleen draait om het genezen van lichamen, maar ook om het voeden van de ziel met begrip, respect en samenhorigheid.
“We zijn misschien verschillend, maar aan tafel vond iedereen elkaar. En dát is de kracht van echte verbinding.”
Inclusiviteit is een belangrijk onderwerp voor het IJsselland ziekenhuis. Lees hier meer.
