NIEUWS

Transitie-Expeditie #2 in Zevenkamp

11/10/2024

We kijken terug op een geslaagde Transitie Expeditie in Zevenkamp, waarin we verkenden hoe “Passende zorg = Inclusieve zorg” in de praktijk tot uiting komt. We bezochten 2 locaties in Zevenkamp die beide een belangrijke rol spelen als het gaat om verbinding en ontmoetingen in de wijk.

Samen door Zevenkamp

De Transitie Expeditie startte in de Taka Tuka Tuin. Dit Eetbaar Park wordt door bewoners in eigen beheer onderhouden. Hierin spelen wijkbewoners, maar ook zorgvragers van de Stichting Pameijer ook een belangrijke rol. In de tuin worden biologische groenten en kruiden geteeld en met elkaar geoogst. Na een introductie van Matine van Schie (Transitie010 / senior programmamanager Samergo) tijdens het heerlijke ontbijt startten we de ochtend met een inspirerend verhaal door Leon Rook (Taka Tuka Tuin / Pameijer) over het ontstaan van deze plek in de wijk.

Klein beginnen en gewoon dóen


Tijdens de expeditie hebben we waardevolle inzichten gedeeld over de kracht van verbinding tussen mensen en natuur, het omgaan met diversiteit en de noodzaak van continuïteit en leiderschap voor duurzame ontwikkeling. De boodschap van “klein beginnen” en “gewoon dóen” zoals Leon Rook en Arjan Otto (Pameijer) benadrukten, was een krachtige reminder voor ons allemaal! Na een kennismaking tussen alle deelnemers, werd het gesprek voortgezet tijdens de wandeling naar de volgende parel in de wijk: De Buurtbron. Stichting De Buurtbron Ommoord-Zevenkamp biedt kwetsbare bewoners in moeilijke situaties ondersteuning met persoonlijke aandacht, praktische oplossingen en doorverwijzing naar professionele hulp via een netwerk van betrokken buurtbewoners en instanties.

Vertrouwen, ontmoeten en in gesprek gaan!

Voor échte inclusieve zorg zijn vertrouwen, elkaar ontmoeten en in gesprek gaan cruciaal. Dit werd prachtig belicht door Hendrik Jasadirana en Sharita Thakoerdat (De Buurtbron) in hun werk met lokale gemeenschappen, en door Adila Qantarali (IJsselland Ziekenhuis) die vertelde hoe het vieren van Iftar bijdraagt aan verbinding en inclusie onder patiënten en medewerkers.


In een afsluitende dialoog, begeleid door Karin Oppelland, stond de vraag centraal: “Wat betekent passende zorg voor mijn organisatie?” Deze sessie bracht mooie perspectieven en inzichten naar voren, welke we binnenkort in een uitgebreider verslag zullen delen.

Het was waardevol om te zien hoe iedereen met nieuwe inzichten en contacten weer naar huis ging, klaar om de weg naar inclusieve zorg verder te verkennen.


Mee op een volgende Transitie Expeditie?

Op verschillende manieren gaan we het gesprek aan, verbinden we initiatieven, inspireren elkaar en geven podium. We gaan op expeditie door Rotterdam en laten voorbeelden zien van initiatieven die het anders doen. We organiseren transitiedialogen om de transitie te versnellen en houden open spreekuur voor alle transitievragen. Zo werken we samen toe naar toegankelijke en betaalbare gezondheid en zorg in Rotterdam Rijnmond in 2030.

Eind november zal er een nieuwe expeditie zijn! Houd je mail en linkedIn in de gaten!