“Wat kan ik als apotheker doen om preventief bij te dragen aan zorg en welzijn van wijkbewoners?” Dat was de vraag waar apotheker Kadir Özer in november het Transitie spreekuur mee instapte. Het lijkt een tegenstrijdige vraag, want meestal gaat een apotheek niet preventief te werk, maar pas als de patiënt al medicijnen nodig heeft. Kadir ziet dat anders.
Hij onderschrijft dat de apotheek al een waardevolle rol speelt in preventie – zoals te lezen is in de onlangs verschenen KNMP visie maar ook dat de apotheker veel meer zou kunnen bieden in het kader van het écht voorkomen van ziekten. Apotheken zijn gevestigd in wijken, dichtbij bewoners, zijn laagdrempelig om binnen te stappen en ze hebben medische kennis in huis om mensen voor te lichten.
Wijkbewoners zouden simpel hun bloeddruk kunnen laten opmeten, zich kunnen laten wegen en daarnaast advies krijgen over hoe zij hun gewicht, suiker, bloeddruk of cholesterol op peil kunnen houden. Bovendien ontzorgt dit huisartsen, die het vaak druk genoeg hebben, stelt Kadir. “Als we ziekten kunnen voorkomen, heeft de arts het minder druk”. Om zijn kennis over leefstijl en preventie verder te verbreden volgt hij inmiddels een opleiding tot leefstijlapotheker.
“Waar ligt de grens tussen mijn ondernemerschap en mijn maatschappelijke impact?”
Mensen advies geven over hoe gezond te blijven, levert de apotheker weinig op
Het lijkt een heel simpel en doeltreffend idee. Toch wordt het weinig gedaan. Dat komt door het dilemma dat Kadir Özer schetst. “Waar ligt de grens tussen mijn ondernemerschap en mijn maatschappelijke impact?” Een dilemma dat meer zorgmedewerkers zullen herkennen. Mensen advies geven over hoe gezond te blijven, levert de apotheker simpel gezegd weinig op. Terwijl het de maatschappij wel wat oplevert.
Gezondheidscheck bij de apotheek
Toch is er nog een partij die baat heeft bij preventie: de zorgverzekeraar. Kadir Özer vertelt over de mogelijkheid voor bijvoorbeeld ASR en VGZ-Rotterdampolis-verzekerden die een gezondheidscheck kunnen doen in zijn apotheek. Het loopt echter niet in al onze apotheken storm, stelt Kadir. Jan Pons van Rotterdam e-Health Agenda vult aan: “Mensen zijn misschien ook wantrouwig om hun gezondheidsgegevens prijs te geven aan een verzekeraar.” Kadir begrijpt dat er inderdaad wantrouwen kan zijn, maar stelt dat de checks anoniem worden afgenomen en dat het aan de patient is zijn gegevens wel of niet te delen met de verzekeraar. “De apotheek verstrekt geen gezondheidsdata aan de verzekeraar”.
"De zorg lijkt een verdienmodel te zijn geworden, waarbij de behoefte van de gebruiker niet altijd voorop meer staat."
Product met meerwaarde voor de gebruiker
Door samen in gesprek te gaan tijdens het Transitie spreekuur wordt het complexe speelveld geschetst van het huidige zorglandschap. De zorg lijkt een verdienmodel te zijn geworden, waarbij de behoefte van de gebruiker niet altijd voorop meer staat. Er komen twee factoren boven die een oplossing kunnen zijn voor deze uitdaging. Het helder in kaart brengen van de behoefte van de klant en het samenwerken met zorgpartijen in de buurt die dezelfde belangen hebben. Door deze beide factoren helder te hebben, kan de apotheker zich positioneren en een product of dienst aanbieden dat of die een toevoeging is op het huidige zorgaanbod en meerwaarde heeft voor de gebruiker dan wel partners uit de wijk.
Experiment met wijkpartners uit de buurt
Transitie010 brengt Kadir Özer in contact met partners die hem helpen deze casus uit te bouwen. Zo kunnen ze een experiment starten met wijkpartners uit de buurt zoals huisartsen, supermarkten, fysiotherapeuten, diëtetiek en bewoners om te werken aan het bevorderen van de gezondheid. Zo maken we samen de transitie naar een gezonder zorgaanbod. Van topdown naar bottom up, van protocollair naar vakmanschap.
Doe ook mee met de transitie!
Heb je ook een vraag over de transitie of een goed idee waar je hulp bij nodig hebt? Bekijk onze agenda voor de komende evenementen en/of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.