Transitie Expedities & Dialogen
Een overzicht van alle locaties en activiteiten

Rotterdam Oost
Transitie Expeditie: Zorgmedewerker van de toekomst
Transitie Expeditie #5 – 14 september 2023
“Je moet de boodschap van samenwerken constant herhalen en uitgaan van de kracht van de zorgmedewerker”
Start en ontbijt van de vijfde Transitie Expeditie was bij het Team van de Wijk in de thuisplusflat Prinsessenflat in het Lage Land. Een initiatief van Lelie zorggroep in samenwerking met gro-up Buurtwerk, Woonstad Rotterdam en Pameijer. In deze flat blijven 55+ers zoveel mogelijk zelfstandig wonen, met behulp van buren en het wijkteam.
Tweede stop was verpleeghuis De Burcht. Regiomanager Aad de Kool van Lelie Zorggroep zorgde er afgelopen jaren voor dat deze locatie een sterke binding kreeg met de wijk. Daarnaast gaat het verpleeghuis ook de wijk in om ouderen thuis te verzorgen. Deze nieuwe aanpak vergt anders doen en denken van de zorgprofessional. Hoe is hem dat gelukt? “Het is net als marketing. Je moet de boodschap van samenwerken constant herhalen. Daarnaast moet je beredeneren vanuit de kracht van de medeweker. Dit betekent de early adapters als eerste betrekken en nieuwe medewerkers meteen meenemen in het verhaal.”
“De zorgmedewerker van nu is er al. Met wat begeleiding worden ze de medewerker van de toekomst.”
Dat is het motto van Verbeterlab-oprichter Wilma van der Leeuw. Ook Verbeterlab beredeneert vanuit de kracht van de zorgprofessional. Hun aanpak laat de veranderkracht van medewerkers losbarsten door vaardigheden te ontwikkelen voor de toekomst.
Lees het verslag hier.
Lees hier het artikel over Verbeterlab.

Kralingen Crooswijk
Transitie Expeditie: Hoe staat de wijkgerichte aanpak ervoor?
Transitie Expeditie #7 – 4 april 2024
“Passie, energie en gedrevenheid is nodig om te komen tot transities”
Meer dan 15 jaar geleden werd in Kralingen-Crooswijk vanuit gezondheidscentrum Levinas ingezet op een integrale wijkgerichte zorgaanpak. Georganiseerd vanuit verbinding en vanuit de energie in de wijk. ‘Hoe staat de wijkgerichte aanpak ervoor?’ Dat was het thema van de Transitie Expeditie op 4 april 2024.
Tijdens de expeditie bespraken we samen met zorg- en welzijnsprofessionals de belangrijkste lessen uit de wijkgerichte aanpak om hier in de toekomst van te leren. Sprekers waren Huisarts en initiatiefnemer Corine Baar-Poort en Marlies Osinga, programmamanager van thema: Integrale wijkaanpak uit het IZA regioplan.
Er kwamen zes belangrijke lessen uit het wijkgericht werken. Een daarvan is: “Veranderen is niet makkelijk. Om iets anders te willen doen, is doorzettingsvermogen nodig dat voortkomt uit gedrevenheid. Passie, energie en gedrevenheid is nodig om te komen tot transities.” Een ander inzicht is: ‘Durf het bekende los te laten, ook over de schotten van de eigen organisatie heen.”
Bekijk alles lessen hier.

Delfshaven
Transitie Expeditie: Informele zorg
Transitie Expeditie #1 – 28 sept ’22
“Het gaat over mensen en niet over systemen”
Op woensdag 28 september 2022 was de eerste Transitie Expeditie een feit. In deze eerste versie sprak Antoinette Reerink, Senior Adviseur van Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), en inwoner van Delfshaven in wijkcentrum Pier 80 over haar recente onderzoek. De essentie van het onderzoek ‘Anders leven en zorgen’ is: zet het netwerk centraal.
Shakib Sana, huisarts in Delfshaven, sprak daarna over de noodzaak van verandering in de wijken om mensen de kans geven langer van hun gezondheid te kunnen genieten. Die woorden bleven hangen: om mensen de kans te geven langer van hun gezondheid te kunnen genieten. Wat is er nodig om dat te bewerkstelligen? “Het gaat over mensen en niet over systemen”.
In de ComfortWoning liet Cisca Bronswijk, Buurtcoach/Mantelzorgcoach wmo radar Delfshaven, de bezoekers zien welke technologie nu al beschikbaar is om bewoners te ondersteunen langer zelfstandig thuis te blijven wonen.
Bekijk het videoverslag van de expeditie hier: https://transitie010.nl/nieuws/eerste-transitie-expeditie-in-delfshaven/

Rotterdam West
Transitie Expeditie: Een groene en gezonde leefomgeving i.s.m. HTCG
Transitie Expeditie #6 – 8 december 2023
“Andersdenkers en andersdoeners dragen vaak niet dankzij, maar ondanks het systeem bij aan de nodige transities”
Tijdens de slotdag van het educatieve programma Health Transformation Community – Green, mocht Transitie 010 het ochtendprogramma verzorgen voor de deelnemers. Samen gingen we op pad om te zien welke initiatieven in Rotterdam West bijdragen aan de groene en gezonde leefomgeving. Het werd een inspirerend rondje langs andersdenkers en andersdoeners die vaak ondanks het systeem bijdragen aan de nodige transities: Dakpark, De Betrokken Spartaan, Rotterdams Weerwoord, De Voedseltuin en Buurman. Allemaal initiatieven die middenin de wijk staan en van onderaf zijn gestart vanuit persoonlijke motivatie. Zij zijn essentieel voor de transitie en worden binnen de rollen van de transitie pioniers genoemd. – koppeling maken met de X-curve.
Bij de Health Transformation Community leren professionals over persoonlijke en werkgerelateerde transformatie. Zij dragen zelf ook bij aan de transformatie naar een groene en gezonde leefomgeving. Het programma is gericht op de drie thema’s Duurzaamheid, Groene beweegrijke buurt en Natuur & zorg. Een initiatief van Alles is Gezondheid.
Bekijk hier de transitierollen.
Bekijk het hele verslag hier.

Schiemond
Dialoog: Transitie010 en de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA)
Transitie Dialoog #2 – 24 oktober 2023
“Wij geloven erin dat het systeem ruimte moet geven aan de praktijk.”
Op dinsdag 24 oktober 2023 kreeg Transitie 010 bezoek van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). De dialoog ging erover: ‘Hoe breng je een bestaand systeem in beweging en hoe ga je vanuit kleine veranderingen op zoek naar veranderingen in het systeem?’ Beide bewegingen zijn nodig om duurzame veranderingen te realiseren.
Regulering gaat niet meer alleen over lijnen en domeinen maar over de regio en dat vraagt andere vormen van toezicht en regulering. De NZA bezoekt daarom in verschillende regio’s organisaties om met hen te praten over de invulling van de benodigde transitie.
Transitie 010 is ontstaan omdat de participerende organisaties vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid gezamenlijk de beweging in gang willen zetten. Beweging ontstaat ondanks het systeem en het systeem staat beweging soms in de weg. Wij geloven erin dat het systeem ruimte moet geven aan de praktijk.
Lees hier het verslag.

Rotterdam Science Tower
Transitie Dialoog: Tussentijd Dialogen
Transitie Dialoog #3 – December 2023
“We hebben rebellen nodig om de transitie voor elkaar te krijgen”
Tijdens de derde Transitie Dialoog, in samenwerking met Tussentijd Dialogen, maakten we optimaal gebruik van de tussentijd. Met tien innovatie-professionals zijn we in gesprek gegaan over de tijd tussen ‘we weten dat het anders moet’ en ‘#hoe dan’. Een voorproefje van de Tussentijd Dialogen van Els Molenaar en Egge van der Poel.
Een inzicht dat werd opgedaan: “Het is niet de beweging vanuit zorg en welzijn die nodig is, dan blijven we het medicaliseren en in het systeem oplossen. De beweging die wenselijk is, vertrekt vanuit de inwoner, ondersteunt de bewoner vanuit de gemeenschap. De zorg voegt waarde toe aan de gemeenschap en de inwoner.”
We hebben rebellen nodig om de transitie voor elkaar te krijgen en een deel van die rebellen was vandaag aanwezig.
Luister naar de podcast
En lees hier het verslag van de dialoog.

Rotterdam Science Tower
Transitie Dialoog: Rotterdam E-health ontbijt
Transitie Dialoog #1 – 16 febrauri 2023
“Denk vanuit de klant en niet alleen vanuit jezelf.”
Na het Rotterdams eHealth ontbijt organiseerde Transitie010 op 16 februari de allereerste Transitie Dialoog. Dat er transitie nodig is in zorg en welzijn is inmiddels wel duidelijk, maar hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Voor transitiedenken is het belangrijk dat professionals buiten hun eigen blik kijken en daarnaast ontdekken wat zij zelf kunnen doen om de transitie te versnellen.
In twee gestructureerde rondes spraken de deelnemers uit verschillende disciplines aan tafels met elkaar over wat transitie voor hen betekent.
De deelnemers waren enthousiast om een gesprek te voeren buiten hun eigen blikveld. Wat hebben zij geleerd van deze sessie? Twee reacties van professionals: “Denk vanuit de klant en niet alleen vanuit jezelf.” En: “Er zijn al veel initiatieven, samenwerking is de crux.”
Bekijk hier het videoverslag.

Rotterdam Zuid
Transitie Expeditie: Betrekken van zorg- en welzijnspartijen in de wijk
Transitie Expeditie #3 – 16 februari 2023
“Welzijn is belangrijk voor de gezondheid van mensen”
Hoe krijgen zorg- en welzijnsorganisaties de buurt mee in de transitie? Die vraag stond centraal tijdens de derde Transitie Expeditie op Rotterdam Zuid. De expeditie had een bijzondere start in de Kocatepe moskee aan het Afrikaanderplein, waar een uitgebreid ontbijt klaarstond. De moskee heeft een belangrijke buurtfunctie voor de bewoners van Zuid, waarin de ontmoeting centraal staat. Voor de ouderen in de wijk is er altijd plaats voor samenkomst en gebed en worden ouderen geïnformeerd over gezondheid en gezonde voeding.
Tweede stop was huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum Lijn 2, waar Jan Galesloot vertelde over de wijze waarop hij de behoefte van de patiënten vertaalt naar een zorgaanbod in zijn praktijk.
Tot slot bezochten we de Stadskeuken en Vitaal op Zuid (EMI-HR) in De Hillevliet. De gepassioneerde Faouzi leidt jongere wijkbewoners in de Stadskeuken op tot horecamedewerkers waardoor ze nieuwe kansen krijgen op de arbeidsmarkt.
Het werd duidelijk hoe belangrijk welzijn is voor de gezondheid van mensen. Maar ook werd weer duidelijk wat een mooie initiatieven er allemaal zijn in deze stad.
Lees hier het verslag

Feyenoord
Transitie Expeditie: Bewoner aan zet
Transitie Expeditie #4 – 10 mei 2023
“Formele en informele zorg liggen ver uit elkaar. Ze kunnen elkaar niet vervangen, maar kunnen wel van elkaar leren”
De inspirerende vierde Transitie Expeditie had als thema ‘Bewoner aan zet: optimalisering van de samenwerking tussen informele en formele zorg’. We bezochten daarvoor de omgeving van het Hefpark in de wijk Feijenoord.
We trapten de expeditie af bij het Hefpark met een ontbijt van Rotterdamse leveranciers en geweldig georganiseerd door Ingrid Baron. Het Hefpark is spontaan ontstaan als buurtinitiatief. Met tuintjes, beachvolleybal, kippen, bloemen, planten en natuurlijk de BMX baan van Shurdon Faneyte met DANSH Mobility voor urban sports voor kinderen en jongeren.
De tweede stop was bij het HefHouse waar Business Developer Frieda Franke vanuit ErasmusX samen met EMI – Hogeschool Rotterdam nieuw onderwijs ontwikkelt buiten de muren van de instellingen en daarbij de samenwerking met het praktijkonderwijs van Albeda mbo zoekt. De derde stop was bij de Sportkantine. Een plek waar lokale kunstenaars hun ateliers en een projectruimte ingericht hebben met en voor de bewoners van Feijenoord in samenwerking met Woonstad.
Formele en informele zorg liggen ver uit elkaar, maar de kloof kan worden verkleind door de dialoog te voeren. Ze kunnen elkaar niet vervangen. Wel kunnen ze van elkaar leren.
Lees hier het verslag.

The Mark Offices
Transitie Expeditie: Organiseren en digitaliseren zorg en welzijn
Transitie Expeditie #2 – 8 december 2022
“Voor echte verandering hebben we goede voorbeelden nodig”
Op 8 december 2022 waren we voor de tweede Transitie Expeditie bij Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) die ons The Mark in Rotterdam liet zien, waar verschillende zorgorganisaties zijn gevestigd en samenwerken. Stichting SRZ nam het stokje over en liet ons de 10e etage zien, waar verschillende zorgbedrijven samenwerken en kennis delen.
Anna Saras van VZVZ & Maarten Wittop Koning vanuit Stichting Rijnmondnet vertelden over digitale gegevensuitwisseling van spoedzorg Rijnmond. Willemijn Edel Huisarts & CMIO Kamer & Christian Kit Kattenberg van Rijnmond Dokters vertelden over de kansen en belemmeringen van huisartsen van digitalisering in de huisartsenzorg.
Daarna maakten de transitiedeelnemers via korte pitches kennis met verschillende organisaties. 1. Huisartsenposten Rijnmond (HAP), 2. Stichting BeterKeten, 3. Stichting SRZ. Zij vertelden kort over hun organisatie en hoe zij richting geven aan de benodigde transities in zorg en welzijn.
Er gebeurt al veel in de stad, maar dat is niet altijd zichtbaar. Een belangrijk inzicht van deze expeditie is dat we voor echte veranderingen goede voorbeelden nodig hebben om de ‘ja maar’ te veranderen.
Lees hier het volledige verslag.

The Mark Offices
Transitie dialoog: Zorgverzekeraars en gemeente
Transitie Dialoog #4 – 27 augustus
Met zorgverzekeraars en gemeente werd tijdens de Transitie Dialoog in The Mark gepraat over het belang van transitie in de zorg. Daaruit kwamen belangrijke eye openers.
Verschuiving van ik naar wij
Er is een verschuiving nodig van ik naar wij, een verandering waarin we de samenleving verantwoordelijk maken. We kunnen de transitie alleen maar realiseren door uit te gaan van een gezamenlijke veranderstrategie waarin we zetten op de potentie en mogelijkheden van de samenleving.
Verandering buiten het systeem stimuleren
Om te veranderen is er urgentie nodig, deze lijkt nu nog niet voldoende aanwezig te zijn bij de partijen die erbij betrokken zijn in het systeem, te denken aan de zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten. Veranderingen ontstaan vaak buiten het systeem. Dit moeten we stimuleren en versterken.

Zevenkamp
Transitie Expeditie:
Passende zorg = inclusieve zorg
Transitie Expeditie #8 – 27 augustus 2024
“Voor échte inclusieve zorg zijn vertrouwen, elkaar ontmoeten en in gesprek gaan cruciaal”
De achtste Transitie Expeditie startte in de Taka Tuka Tuin in Zevenkamp. Dit Eetbaar Park wordt door bewoners in eigen beheer onderhouden. Tijdens de expeditie werden waardevolle inzichten gedeeld over de kracht van verbinding tussen mensen en natuur, het omgaan met diversiteit en de noodzaak van continuïteit en leiderschap voor duurzame ontwikkeling. De boodschap van “klein beginnen” en “gewoon dóen” zoals Leon Rook en Arjan Otto (Pameijer) benadrukten, was een krachtige reminder voor ons allemaal!
De Buurtbron Ommoord-Zevenkamp biedt kwetsbare bewoners in moeilijke situaties ondersteuning met persoonlijke aandacht, praktische oplossingen en doorverwijzing naar professionele hulp via een netwerk van betrokken buurtbewoners en instanties.
Voor échte inclusieve zorg zijn vertrouwen, elkaar ontmoeten en in gesprek gaan cruciaal. Dit werd prachtig belicht door Hendrik Jasadirana en Sharita Thakoerdat (De Buurtbron) in hun werk met lokale gemeenschappen en door Adila Qantarali (IJsselland Ziekenhuis). In een afsluitende dialoog, begeleid door Karin Oppelland, stond de vraag centraal: “Wat betekent passende zorg voor mijn organisatie?”
Bekijk hier de eyeopeners van inclusieve zorg.
